2013. július 1., hétfő

Coachból segítő: Új Energiák, új feladatok

Vajon mi történik akkor ha az ember fia úgy dönt, hogy meglévő tapasztalatait kellő tanulást követően átadná, megosztaná, sőt irányított kérdések mentén mások problémáiban segítene? Ez így jónak tűnik, nem? De mi van akkor ha közben az ember maga és vele együtt az élete is alakul?  Nem kicsit...

Talán nem helyénvaló egy belső vívódást közzé tenni egy ilyen helyen, hiszen a coach minden esetben lelkileg stabil, minden kérdésre kérdéssel válaszol és ezekre mind-mind tudja a választ, ugye?! Vagy mégsem? Vajon adhatsz másoknak párkapcsolati útmutatót akkor amikor a lelki életed gyökerestül fordult ki a helyéből? Vajon elmondhatod a tapasztalataidat a veled szemben ülőnek őszintén és azzal segítesz vagy inkább a sémákat várják viszont? Vajon mi az, amit még el tudnak viselni azok, akik egy coach-hoz látogatnak? Valóban csupán kész sémákat várnak tőlünk vagy olyan típusú kreatív és őszinte megoldást, amivel láthatják, hogy ezek a módszerek valóban működnek?  Ha pedig mégsem, akkor azt is bevalljuk és keresünk egy másik módszert ami alkalmas lehet?!


A minap egyik volt vendégemmel beszélgettem, aki egy vizsgálatot követően rájött, hogy az előtte lévő Út nemhogy rövidebb lett a több hónapos önismereti munkát követően de most még hosszabbnak tűnik, mint mikor elkezdte. Vajon ez csak neki van így vagy nálunk is ugyanúgy működik?

Hogy mit mondtam neki? Csak őszintén tudtam vele beszélni: ha most nekiállsz, hogy kikutasd ki is vagy valójában és miért érzed magad furán már nem elég sémákat kínálni és rögzített gyakorlatok mentén haladni. Óriási szerepet kap az őszinteség, rugalmasság és az intuíció. Hiába van több tucatnyi gyakorlat a tarsolyunkban amikor az Új Energiák új módszereket kívánnak. Embert, Lelket, Tekintetet - és aztán jöhet az inspiráció.

Talán ez most titokzatosnak tűnik, sőt bizonyára néhányan azt gondoljátok, hogy a coach egy-két kudarcot követően olyan helyen keresi a kifogást ami ne kézzelfogható.

Nincs kifogás. Van úgy, hogy nem tudunk segíteni. Van úgy, hogy a fal tényleg brutálisan magas, amit meg kellene másznod ahhoz, hogy sikeresnek mondjunk egy-egy ülést. Van, hogy még nem vagy felkészülve rá. Van, hogy le kell ülni a fal tövében és átgondolni, hogy akkor most mi legyen. El kell fogadni, hogy néha nem megy. Az elfogadás viszont nem beletörődés. Nagyon keskeny a határ a kettő között, de mégsem ugyanaz.



Ha mondjuk szembe találod magad valami olyan életszituációval, amire nem voltál felkészülve, sőt olyan szinten lesokkolt, hogy képtelen vagy épp elmével felfogni akkor nincs más megoldás, mint az elfogadás. Mert hiába mész ellene, nem lesz jobb. Még jobban fog fájni, még inkább kudarcként fogod megélni és hiába mész szembe a viharral nem igazán jutsz semmire azon kívül, hogy már nem csupán a probléma szomorúsága ül rád, hanem a megoldásból fakadó kudarc élmény is húzza már a vállad. Fogadd el. Engedd el. Ha valóban úgy van ahogy most látszik úgysem tudsz mit tenni. Ha pedig nem úgy van, akkor úgyis ledől az a fal magától. Szóval engedd el!

Hallottál már ilyet life coachtól? Ha igen, akkor nagyon örülök, ha mégsem akkor elárulom, hogy ez nem több mint személyes tapasztalat. Új Energiák, új módszerek, új élmények.

Hogy milyen az új élmény? Talán néhányan csodaként definiáljátok. Olyan különleges találkozások, kapcsolatok és kapcsolódások, amiről eddig álmodni sem mertél. Különös találkozások, amikor a veled szemben ülőről tudod, hogy nem most ismerted meg, amikor érzed a körülötted áramló energiákon, hogy közösség van, szeretet van és míg egyikük talán réges-régen a hátadat védte, másikat már a kezdetektől ismered és nem tudsz elmenni már mellette közömbösen.  Elmenni? Elszakadni? Képtelenség. Áramlik körülöttetek valami hihetetlen és csodálatos, ami vigyázó, otthonos és nincs ennél intimebb élmény.



És hogy hol van ilyenkor a coach? Újraértelmezi minden eddigi munkáját, tanulmányát és sikereit. Átlapozza a tankönyveket, keresi a megoldásokat és közben rájön, hogy minden ott van legbelül. Az energiák egyre erősebbek és egyre többen vagytok Ti, akik nem találjátok a helyeteket a világban. Furán alakulnak a kapcsolataitok, szokatlanul távolodtok emberektől, tárgyaktól, eszméktől - hol van ebben a világban a life coach helye?

Őszintén? Fogalmam sincs. Talán vége a szituációs játékoknak és mindezek helyét átveszi az intuíció, az energiák és egy új egyéni módszer kialakítása, amiben már nincsenek teátrális elemek, nincs különleges légzés és extra vizualizációk, csupán TE vagy és Ő, egymással szemben és szüksége van a segítségedre.

Mert most már Segítő vagy. Nem kellenek a titulusok, papírok, bizonyítványok, tankönyvek.

Ha segítségre van szükséged, keress meg. Ha nem tudok segíteni, megmondom. Látni fogod. Érezni fogod.

Nincs több idegen titulus. Nincs több séma.

Csak Te és Én. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése